compositieLidwien block serie opdracht kunstwerk textielwerk textiel lamellen verticale jaloezie studio santing henriette kunstzijde kleur geel blauw wit rood bucheliusstraat utrecht

compositieLidwien

2020 – Verticale jaloezie voor de locatie ontworpen. Lamellen kantelbaar. Materiaal: crêpe-chiffon op polyesterbasis/ acrylics van Golden, UV-resistent/ rails/ kozijn, geschilderd in een op kleur gemengde satijnglans lak. Maat incl kozijn: b 250 x h 175 x d 30 cm.

Klik op de sliders om de afbeeldingen in het groot te bekijken/ click on the sliders to see the enlargements.

De woonruimte van de klant is sober en bevat niet veel kleur, daarom heb ik in overleg met haar gekozen voor volle, heldere kleuren. Tijdens dit contact in gaf ze aan wit en oranje mooi te vinden. Ook hebben we gekeken naar een schilderij dat in de ruimte hangt, met een scène uit het Middellandse Zeegebied. De kleuren van dat schilderij vormen de basis van ‘compositieLidwien’.

Vervolgens was het een uitdaging om een vorm te bedenken waarbij de lamellen samen kon gaan met het complexe kozijn met z’n vele vakjes. Vandaar dat elke lamel in dit werk bestaat uit één stuk/ één kleur. Het is een gatenpatroon geworden wat droomachtig aandoet, zodat het textiel van een geheel andere orde is dan het kozijn.

De ruimte is niet zo licht. Daardoor ademt het werk nog meer kleur dan in een lichte ruimte. Een flinterdunne kleurprojectie maakt de muren zachter. Daarnaast is er een directe kleuruitwaseming van het textiel op het kozijn wat speciaal in een rustige, neutrale kleur grijs geschilderd is. Hierdoor wordt dit kozijn een integraal onderdeel van het werk.

textiel textielkunst lamellen lagen kunstzijde kleur kunstenaar henriette santing tegenlicht kunstwerk rood blauw geel wit licht lichtwerk verticale jaloezie Bucheliusstraat utrecht stroken
share this page:

Gepubliceerd door

Henriëtte Santing

Kunstenaar-vormgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *